Genogram: ervaring Mark

genogram

Het maken van een genogram geeft vaak mooie inzichten in je geschiedenis. Daarom maakt dit ook vaak deel uit van mijn coachingstrajecten. Want, om het heden te begrijpen moet je zicht hebben op je verleden. Bij deze rubriek deel ik de ervaringen van mijn klanten.

Deel 1: Mark*, 34 jaar oud.

“Om wat meer achter mijn familiepatronen en -gedrag te komen heeft Hans Mik met mij een genogram gemaakt. Om een genogram te maken wilde ik allereerst meer weten over mijn eigen familie. Ik had hier in het verleden bij mijn ouders wel eens naar gevraagd maar dit ontaarde altijd in ongemakkelijke situaties. Meestal in een discussie tussen mijn ouders over hun ouders. Ik had nu een duidelijker doel. Ik had ze namelijk verteld dat ik een genogram wilde maken en dat ik daarvoor meer wilde weten over hun ouders en grootouders. Wat hebben zij meegemaakt en was hun gedrag ergens te verklaren? Eerst die van mijn moeder, daarna die van mijn vaders kant. Ik ben daar in een ochtend meer over mijn familie te weten gekomen dan in de 34 jaar daarvoor. Sterker nog, ik merkte ook aan hun kant meer begrip voor elkaars verhaal.

Met de opgehaalde informatie heeft Hans met en voor mij een genogram gemaakt. Buiten dat het erg leuk is om te maken omdat het echt over mij en mijn familie gaat geeft het me ook enorm veel inzicht. Het blijkt dat we nogal wat uit te zoeken hebben over één van mijn opa’s. Die heeft erg veel invloed gehad op de gezinnen van mijn beide ouders maar ook op die van ons vandaag nog. Zonder over die opa te oordelen wil ik uitzoeken waar gedrag vandaan is gekomen. Wat heeft hem zo gevormd?

Waarom wil ik dit allemaal weten? Mijn vriendin en ik willen graag kinderen. Maar ik wil daar bewust aan beginnen. Wat speelt er in mijn familie en wat voor vader wil ik zijn voor mijn kind of kinderen? Mijn vriendin is nu aan de beurt. Zij is nu aan het onderzoeken en vooral aan het praten met haar ouders. Ook zij gaat samen met Hans een genogram maken. Zo leren we ook nog meer over elkaars gedrag en elkaars familie.”


* Mark is niet zijn echte naam. Om privacy redenen is zijn genogram eveneens geanonimiseerd. Dit bericht is met zijn toestemming geplaast.

Wil jij ook ontdekken wat voor invloed jouw familiegeschiedenis heeft op jou? Maak een afspraak met mij om een genogram te maken. Dat kan bij mij in Deventer, maar ik doe dit ook online. De sessie duurt ongeveer 1,5 uur. Na afloop ontvang jij je genogram digitaal. Kan je die mooi aan de muur hangen.

Neem contact met mij op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *