Gelukkige mensen zijn saai

Gelukkig

Een gelukkig leven

Ken je de roman ‘een gelukkig leven’? Gaat over een kerel die opgroeit in heel stabiel gezin, zorgzame liefhebbende ouders, lieve broer, leuke buurt. Op school gaat het goed, veel vriendjes, vriendelijke en wijze leermeesters. Zijn studie sluit precies aan bij zijn interesses en hij slaagt zonder problemen. Na een super leerzaam jaar in het buitenland gaat hij aan de slag bij een ontzettend leuk bedrijf. Je volgt de hoofdpersoon vervolgens door een imposante carrière, hij vormt een geweldig leuk gezin, vervult mooie maatschappelijke rollen. Zijn ouders sterven als ze in de 90 zijn. Zijn kinderen groeien ook op tot geweldige rolmodellen. Hij gaat samen met zijn….. Bla Bla Bla. Ik weet niet of jij het nog interessant vindt, maar ik ben al bijna in slaap gevallen terwijl ik dit typ.

Deze roman bestaat niet. Hoop ik. Ik zou ‘m in ieder geval niet kopen of lezen. Ik ga ‘m ook niet schrijven. En als dit verhaal wel zou bestaan, dan is de geloofwaardigheid ver te zoeken. Dit is niemands verhaal. Mensen met wie het altijd goed gaat, bestaan niet. Gelukkig maar, want ze zouden dodelijk saai zijn. Spannende verhalen zijn verhalen van vallen en opstaan. De hoofdrolspeler is lekker op weg, maar dan gaat alles tegenzitten. Hij maakt fouten. Zijn relatie komt onder druk. Misschien sterft een dierbare. Soms dreigt hij zelfs op te geven, maar dan veert hij weer op.

Het leven begint bij de tegenslag

Ik vind het leuker om verhalen met tegenslagen te horen, omdat ik me daar beter mee kan verbinden. Als iemand mij over relatieproblemen vertelt, dan brengt het mij terug bij de problemen die ik mijn relaties heb gekend of bij mijn gescheiden ouders. Als iemand mij over zijn stress op het werk vertelt, dan kom ik weer bij mijn eigen gejaagde bestaan uit. Als iemand over het verlies van een dierbare praat, dan stel ik me voor hoe het voor mij zou zijn om een dierbare te verliezen. En daar ontstaat dan ook de verbinding. John Mayer schrijft in zijn ‘You’re No One ‘Til Someone Let’s You Down’, de zin: “just think of the things we can talk about now”. (er zitten wel meer mooie zinnen in trouwens: zie hier de volledige tekst)

John Mayer – You’re No One ‘Til Someone Lets You Down

Hoe gaat het? Goed.

Iedereen heeft tegenslagen in zijn leven. De een heeft er meer dan de ander. De ander heeft misschien weer grotere tegenslagen. En toch blijkt het lastig om te praten over die tegenslagen. Ga maar na hoe vaak je zelf antwoord dat het goed gaat, terwijl dat niet zo is. Ik vind het zelf vaak ook veel gemakkelijker om het over de triviale dingen van het leven te praten dan over de zorgen die ik heb.

In mijn praktijk merk ik dat mensen lang wachten om met iemand over hun zorgen of problemen te praten. Soms omdat ze vinden dat ze daardoor zwak kunnen worden gevonden, soms ook omdat ze denken dat hun problemen, gevoelens of zorgen zo uniek zijn dat ze als ‘gek’ kunnen worden bestempeld. Soms een combinatie van die twee. En er niet over praten maakt het vaak alleen maar groter. Met als gevolg een scheiding, burn-out of erger.

Wat wil ik nou eigenlijk zeggen

Waarom schrijf ik nou deze blog? Omdat ik hoop dat als jij dit leest en jij je hierin herkent, je beseft: mensen met wie het alleen maar goed gaat, bestaan niet. Ben je niet gelukkig? Loop jij ergens tegen aan? Heb jij problemen in je relatie? Kom jij om in het werk? Of ben je juist bang dat je zonder werk komt te zitten? Je bent zonder enige twijfel niet de enige. Praat over je zorgen met iemand die je vertrouwt. Je partner, een goeie vriend. Dat maakt je niet zwak of gek. Het zal de relatie met die persoon juist goed doen. Als je dat toch te spannend vindt, of het gesprek helpt je niet om uit de zorgen te komen. Zoek dan een goeie coach/therapeut. Doe in ieder geval niet niks.


Bedankt voor het lezen van mijn blog. Denk je dat ik iets voor je kan doen? Neem dan vooral contact met me op.

Wat ik doe

Voor bedrijven doe ik individuele coachingstrajecten met medewerkers. Soms om iemand klaar te stomen voor de volgende stap op de carrièreladder. Soms om te voorkomen dat iemand met een burn-out thuis komt te zitten. Daarnaast geef ik samen met mijn collega’s van IKOS hele gave (vaak outdoor) teamtrainingen om teams bij bedrijven beter op elkaar in te laten spelen. Gemiddeld waarderen onze klanten ons daarvoor met een 9,5. En daar ben ik super trots op.

Individueel begeleid ik klanten via mijn eigen praktijk in Deventer. Ik help iedereen die ergens in vast komen te zitten, of dat zich nu uit in een burn-out, een slechte relatie of een algemeen gevoel van ongeluk. Ik ben ervan overtuigd dat ik je kan helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *