Hoe weet je dat?

Als je, net als ik, veel naar NPO Radio 2 luistert, dan heb je ‘m deze week vast al een paar keer voorbij horen komen. ‘Hoe weet je dat’ van Glen Faria is deze week de (naar mijn mening terechte) topsong.

Glen heeft een autobiografisch nummer geschreven en zingt over zijn tijd als twintiger, waarin hij, naar eigen zeggen, zich stoerder moest voordoen dan wat er van binnen bij hem gebeurde. Het nummer raakt me, omdat ik zoveel gedrag van mannen in zijn teksten herken. Ik haal een aantal zinnen uit zijn nummer aan:

‘Hoe weet je dat? Dat ik gevoelens niet verschuil’
‘Een winkelwagen vol met drank, vond je dat niet raar’
‘Weet je dat(…)het vluchten erg op ambitie lijkt’

Veel mannen vluchten na moeilijke situaties in drugs, sport, seks of, zoals Glen schrijft: in drank of werk. Alles om de pijn niet te voelen. En áls we dan al die gevoelens moeten uiten, dan doen we dat als we alleen zijn. ‘Hoe weet je dat ik ’s avonds niet huil?’ De man moet sterk zijn. De man moet stoer zijn.

‘Dus ik twijfel of je mij wel kent’ klinkt in het nummer haast als een aanklacht. Maar hoe kan een ander jou kennen, als jij je verstopt. Als jij vlucht in drank, drugs en rock & roll. Als jij besluit om jezelf in je werk te storten. Als jij je shit voor jezelf houdt, omdat jij het alleen op wil lossen. Als jij er niet bent, waarom zou een ander dan komen?

Het lijkt misschien stoer om je emoties niet te tonen, om je problemen niet met anderen te bespreken, maar het helpt je niet. Als jij veel stress ervaart; als jij problemen hebt in je relatie met je partner of je kinderen; als jij je onzeker voelt; als je niet lekker in je vel zit: praat erover. Of dat nou met vrienden, familie of een coach of psycholoog is. Je zult merken dat je niet de enige op de wereld bent die deze problemen tegen komt.

Glen Faria (super stoere gast toch?) heeft er zelfs een nummer over gemaakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *