Ga naar de inhoud

Parva Domus Magna Quies, mijn nieuwe aanbod

Een nieuwe plek, een nieuwe start.

Eind vorig jaar veranderde er nogal wat in mijn leven. Ik wil graag iets vertellen over de verandering in mijn werk, maar ik kan er niet omheen om eerst dit te delen: op 15 december is Isabel geboren. Een prachtige gezonde dochter, waar we dolgelukkig mee zijn en die al lekker mee doet in ons gezin.

De reden dat ik dit schrijf gaat echter over de veranderingen in mijn werk. Deze veranderingen werden ingeleid met mijn intrek in mijn nieuwe kantoorruimte. Een kamer in het in 1905 gebouwde Gemeentehuis van de voormalige Gemeente Diepenveen. Mijn kantoor was de werkkamer van de wethouders en ligt naast de prachtige oude raadszaal, zo vertelde de toenmalige burgemeester drs. Ad van den Bergh me.

Toen ik vorige week naar de keuken liep, viel mijn oog op een spreuk in de statige hal: Parva Domus Magna Quies. Mijn Latijn is wat roestig, maar Google leerde me dat het Klein Huis, Grote Rust betekent (kennelijk is er ook een zelf uitgeroepen republiek in Uruguay, met dezelfde naam). Het blijkt een toepasselijke spreuk. Want met het innemen van mijn nieuwe plek, is meer focus en rust gekomen in mijn werk. Waar ik voorheen met iedereen werkte die op mijn pad kwam, heb ik afgelopen half jaar een keuze gemaakt. Ik heb gekeken met wie ik het liefst en met wie ik het best werk en dat heeft geleid tot mijn nieuwe aanbod. Dat wil ik graag met jullie delen.

Executive coach

Ik heb gemerkt dat ik het allerfijnst werk met eigenwijze leiders. Executives. Dat zijn directieleden, bestuurders, DGA’s, topmanagers, toezichthouders en commissarissen. Ik werk met deze leiders zowel op persoonsniveau, als met de complexe context waarin ze zich bewegen. Leiders van organisaties krijgen immers nogal wat voor hun kiezen. Door hun plek in de organisatie hebben ze vaak vraagstukken als: hoe ga ik om met macht, kritiek en eenzaamheid. Maar ook: wat betekent deze veeleisende en verantwoordelijke baan voor mijn relatie & hoe houd ik koers richting mijn doelen? Dat vraagt om zelfreflectie.

Die zelfreflectie gaat verder dan alleen het zakelijke. Leiders van organisaties zijn namelijk zoveel meer dan alleen maar leiders van die organisatie. Het zijn ook vaders, zonen, vrienden, partners enz. Het zijn mannen die obstakels of blokkades tegenkomen in hun privéleven, in hun organisatie, team of relatie en hulp kunnen gebruiken om het op te lossen. Deze eigenwijze leiders hadden het anders echt wel zelf opgelost. Als coach ga ik naast ze staan en begeleid ze om hun eigen antwoorden te vinden op de vraagstukken die ze in deze situaties tegenkomen. Dat zorgt voor professionele en juist ook persoonlijke groei.

‘Een authentiek leider zegt: ik loop er eerst eens 2x omheen, want ik heb even tijd nodig. Maar ik ga het niet uit de weg’. – Wibe Veenbaas

Hoe ben ik tot dit nieuwe aanbod gekomen?

Een nieuw aanbod komt natuurlijk niet uit het niets. Ik merkte in mijn huidige klantenkring dat ik zelf het meeste plezier haalde uit het werken met executives. En ik haalde er ook nog de beste resultaten mee. Je bent immers vaak goed in de dingen die je leuk vindt of andersom. Ik wil graag zoveel mogelijk impact maken en ik geloof dat als je zoveel mogelijk mensen wil raken, je in de top van de organisatie moet zijn. Er is alleen nog iets waar ik goed in ben én wat ik leuk vind: werken met relaties. Dat doe ik ook al járen: als kind stond ik vroeger op het schoolplein al ruzies van anderen bij te leggen. Dus ik ben op zoek gegaan naar hoe ik het één met het ander kan verbinden.

Al gauw kwam ik op het idee om te werken met conflicten en samenwerkingsvraagstukken binnen besturen, directies of andere gremia aan de top van een organisatie. Ik heb een aantal van dergelijke conflicten van dichtbij meegemaakt en heb gezien hoeveel schade dit een bedrijf kan toebrengen. Ik ben daarom executives gaan interviewen die dit hebben meegemaakt of er nog middenin zitten. In die gesprekken viel me nog iets op: in werkelijk ieder interview die ik gehouden heb, kwamen we te spreken over de partnerrelatie en de problemen die daarin ontstaan. Als kind van gescheiden ouders, zag ik daarmee perspectief om ook relatiecoaching/relatietherapie in mijn aanbod op te nemen.

Mijn aanbod: 4 verschillende programma’s

Het eerste programma wat ik heb ontwikkeld is het programma EigenWijs. Hiermee help ik executives om hun antwoorden te vinden op hun vraagstukken. Zo wordt zichtbaar waar blokkades zitten en waarom ze er zitten en krijgt hij de mogelijkheid om het anders te doen. Het zorgt voor persoonlijke en professionele groei.

Het tweede programma is een laagdrempelig, maar effectief traject voor als er een duidelijk probleem aanwezig is, genaamd ‘De korte klap‘. Denk aan een medewerker van het bedrijf die maar niet gemotiveerd kan worden of een afdeling waar geen geschikte leidinggevende voor gevonden wordt. In een paar sessies maken we inzichtelijk waar het probleem zit en krijg je handvatten voor de oplossing.

Het derde programma is het programma voor de partnerrelatie: Samen Sterker. Dit is het relatiecoach / relatietherapie traject voor de executive en zijn partner. Juist omdat de veeleisendheid van de baan een sterke thuisbasis vraagt. Problemen in de relatie neem je mee naar je werk en andersom: stress op het werk, gaat vaak mee naar huis. Het is dan zo gemakkelijk om elkaar uit het oog te verliezen. In een half jaar tijd ga ik samen met de executive en zijn partner aan de slag om van hun huis weer een stabiel thuis te maken (of om het stabiel te houden natuurlijk).

Als laatste dan het programma SamenWerken, wat ik heb ontwikkeld om conflicten of samenwerkingsvraagstukken binnen directies of besturen uit de wereld helpen. Als er iets schadelijk is voor de groei of zelfs de voortgang van het bedrijf, dan is het wel gedoe aan de top. Ik begeleid het team om helder te krijgen waar het mis gaat, want dat zit vaak een laag dieper dan op het eerste oog zichtbaar, met als doel een sterke(re) samenwerking.

Parva Domus Magna Quies

En dat brengt me terug bij de titel van deze blog. Mijn aanbod is: Parva Domus Magna Quies. Klein Huis, Grote Rust. Klein huis behoeft geen uitleg, het pand waarin ik zit is mooi, maar niet groot. Grote Rust dan.

In al mijn trajecten is er aan het einde ruimte voor het ‘oogsten’. Wat heb je er nou aan gehad? Wat heeft het je opgeleverd? En hoewel bijna nooit iemand start met de vraag: ‘hoe vind ik rust?’ Hoor ik bijna altijd terug dat die rust wel gevonden wordt. Rust om te kunnen ontspannen en om de tijd te nemen om dingen helder te krijgen. De rust om te luisteren naar ‘wat wil ik nou?’ Rust, zodat je de ander kan horen.

Ik bied je graag deze ‘Grote Rust’ aan en heet je welkom in mijn ‘Kleine Huis’.

Hans

P.S. Naast mijn werk als executive coach, hou ik ook beperkte ruimte om particulieren in hun persoonlijk leiderschap te begeleiden. Dus ben jij geen executive, maar past mijn aanbod je wel? Neem gerust contact op. Ik heb vorige week de afronding gehad van een particulier traject, dus ik heb op dit moment ruimte voor een nieuwe particuliere aanmelding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *